Online Werkplek

Bij het woord desktop denkt u wellicht aan een systeemkast en een monitor op het bureau. Dat hoeft niet meer per definitie het geval te zijn. Een desktop, ofwel bureaublad, is in feite alleen wat u op het scherm ziet, met de Windows startknop en de programma of document iconen. Die desktop hoeft niet persé te draaien op de PC of laptop die u gebruikt, maar kan ook op een server draaien samen met de desktops van alle collega’s. Via deze online werkplek loggen de gebruikers via een computer naar keuze in op die “remote desktop”, of het “externe bureaublad”.

Deze manier van desktop toegang is al ruim twee decennia terug ontwikkeld, met het oog op besparingen op PC’s en met name het beheer daarvan. Inmiddels zijn dat al lang niet meer de primaire drijfveren van een online werkplek, maar gaat het gebruikers vooral om de mogelijkheid om overal en altijd veilig toegang te krijgen tot bedrijfsapplicaties en – data. Dat kan op vestigingskantoren zijn, thuis, in een internet café, maar tegenwoordig ook steeds vaker via smartphones en tablets, echt altijd en overal dus.

In de voorbije jaren was het nog gebruikelijk om dergelijke Remote Desktop Services (RDS) of Virtual Desktop Infrastructures (VDI) op eigen servers te draaien, op locatie. Met cloud services komt daar een aantrekkelijke mogelijkheid bij, namelijk om de online werkplek per gebruiker per maand af te nemen bij een services provider. Daarmee heeft u alle voordelen van het externe bureaublad, maar zonder te investeren in een complexe en kostbare omgeving. Dat is al snel goedkoper als het niet om vele honderden medewerkers gaat of wanneer slechts een deel van de gebruikers een dergelijke oplossing nodig hebben.

Online werkplek

Meer weten?

Laat je vrijblijvend adviseren door de specialisten van IMC.


Neem direct contact op!

Wil jij weten wat je kunt besparen?

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte